Hvad ved vi om Rayongs fremtid

Hvordan vil Rayong udvikle sig de næste 5-10 år?

By In Rayong On January 23, 2019


Det er en langsigtet plan, at man kan komme fra Rayong til Bangkok på lige omkring en time eller en hurtig smuttur til Pattaya på under et kvarter? Når man alligevel er i Bangkok kan man også tage turen videre til Chiang Mai på kun 3 timer. Thailand vil føles klart mindre og blive bedre koblet sammen med en forbedret infrastuktur, som lyntoget giver. Lyntoget kommer til at køre omkring 220 km i timen og vil kun koste 350 bath fra Bangkok til Rayong eller svarende til 60 kr. Et projekt til ikke mindre end 145 mia kroner som forbinder det meste af Thailand.

Mobilitet og infrastruktur står højt på ønskelisten, som skal ses i lyset af en ny strukturplan for Thailand. I forhold til ASEAN landene ligger Thailand utroligt centralt, hvor man inden for meget nær fremtid giver fri bevægelse for varer, services, kapital, investeringer og arbejderskraft. Eftersom Rayong er Thailands absolut største industriområde med 19 individuelle industriområder, er Rayong selvfølgelig også en  central del af de nye infrastruktur planer.

Kinerserne har stor strategisk interesse i Rayong

Især på arbejdskraft kan Rayong se frem til fordele af det nye samarbejde i ASEAN, hvor der er stor mangel på arbejdskraft, som skyldes de store internationale fabrikker i industri områderne. Ford har investerer 2,5 mia danske kroner i en fabrik der kan producere 150.000 enheder om året eller over 400 nye biler om dagen. Ford er som sagt blot en fabrik ud af mange. Et andet stort industri kvarter i Rayong, kaldet Amata, er et stort kinesisk sats, hvor man vil flytte mere industri til Thailand, men også generelt fokusere på hele infrastrukturen for at sikre, at det meste af flowet vil gå til Kina.

Kinersernes interesser vil også komme til udtryk i Rayong og umiddelbart vil det gavne området, da der presses hårdt på fra Kinas side, at optimere hele infrastrukturen. Ud fra et forbruger synespunkt bliver det yderst bekvemt, så tæt Bangkok og Pattaya kommer på området efter opførelsen af lyntoget og generelle bedre veje. For de få ting, som Rayong ikke selv har kommer lige pludselig inden for så kort afstand, at man ikke selv behøver have det.

Det første universitet er under opbygning

Rayong har paradoksalt nok ikke et universitet selvom de har 19 store industriområder og inden for de nærmeste år vil der komme det første universitet i Rayong til glæde for de mange internationale virksomheder, som også har brug for højere uddannet personale. Der findes allerede internationale skoler i Rayong, men disse vil nok også specialisere sig endnu mere over mod flere forskellige nationaliteter.

Stadigvæk store vækstrater i tourismen

Tourismen forventes også at stige fra 4,2 mio til 4,4 mio i Rayong i løbet af blot to år. Fordelingen hedder 3,4 mio thai mod 800,000 oversøiske gæster. Næsten hele væksten på 200,000 vil være oversøiske gæster. Heldigvis ligger de bedste strande 40 til 50 kilometer væk fra de første store industri kvarterer, så det er ikke noget man ligger mærke til. De støreste industri kvarterer ligger langt inde i landet.

Den kraftige tilvækst i turister kan også ses i, at der opføres to yderligere 5 stjernet hoteller i Rayong. Yderligere åbnede der i 2015 områdets klart største indkøbscenter som hedder Central Plaza. Det er på 130,000 m2 og huser lidt over 200 forretninger. I forvejen har Rayong Laemtong og 5 andre store indkøbscentre, som løbende er under modernisering for at imødekomme konkurrencen fra det nye store super center.

Det betyder en stor tilvækst i lejlighedskomplekser grundet øget krav til arbejdskraft men også flere hoteller og ferieboliger, da flere turister vil besøge Rayong årligt.

Flere oversøiske turister vil betyde en større efterspørgelse i restauranter og forretninger der er målrettet til oversøiske gæster, da Rayongs store tourisme i dag primært at målrettet til de 3,4 mio thaier der besøger Rayong årligt.

Flere og flere turistattraktioner flytter også til Rayongs omegen. Et godt eksempel er asiens længste svævebane på 3 kilometer i junglen. Ligger omkring 5 kilometer væk fra et af vores resort Sea Sand Sun. Når afstanden bliver kortere mellem Pattaya og Rayong er det endnu mere fordelagtigt, at benytte Rayong området til nye turist attraktioner.

Autentiske Rayong vurderes bibeholdt

Selvom oversøiske gæster over de næste 10 år vil stige med mere end 500,000 gæster vurderes det at balancen og det ”autentiske” Thailand kan bibeholdes, til en hvis grad, da området ikke er afhængigt og opbygget af tourismen i samme grad som andre tourist byer i Thailand. Sagt med andre ord eksisterer Rayong og forretningerne ikke grundet oversøiske gæster, men fordi der er en sund intern efterspørgelse på det fra thaierne selv. Selv med en stigning på 400-500,000 oversøiske gæster, vil området stadigvæk være domineret af thaier.

Stigende priser på boligmarkedet

Rayongs nye industri områder og planerne om lyntoget har presset priserne op på land, men heldigvis har ferieområderne stadigvæk ikke opnået helt samme pres på priserne endnu. Jordpriserne kan være helt op til det dobble inden i midten af Rayong sammenlignet med jord lige ud til perfekte sandstrande. Dog vurderes at jordpriserne også vil gennemgå en større stigning generelt, da flere tourister vil komme til området, men også flere vil bosætte sig i områderne, da man ønsker at bo lidt væk fra industri områderne, som vil ligge pres på priserne over tid.

Selvom der vil ske ændringer og naturlige forskydninger i Rayong er planerne så langsigtet og alligevel så langsomme, at udviklingen vil føles naturlig og ikke som et decideret boom. Selvom planerne for lyntoget skal realiseres inden for de næste 5 år, er det mere sandsynligt der kan gå op til 10 år før det realiseres. Derfor vurderes at den stabile og kontrolleret vækst vil fortsætte som hidtil, da der er en god balance mellem udbud og efterspørgelse.

Rayongs fremtid og udvikling

Kort over lyntogsplanerne

Kort over lyntoget i Thailand

ASEAN Landene

Kort over ASEAN landene

Nyt Central Plaza med 200 forretninger

Central Plaza i Rayong

Translate »