Rayong, en usleben diamant

Rayong, en usleben diamant

By In Attraktioner i Rayong, Rayong On January 21, 2019


Rayong er og forbliver (“mange håber”) en usleben diamant. Alle elementer, omgivelser, natur, og infrastruktur er tilstede i Rayong til, at blive en topmoderne feriedestination på lige fod med Hua Hin, Phuket, Koh Samui og Pattaya mv. Faktum er, at Rayong har rammerne, men realiteterne viser, at Rayong er langt fra de øvrige destinationer, og det rejser det naturlige spørgsmål, hvorfor?

Billedet bliver således, at udefra kommende, som ikke kender Rayong, stiller spørgsmålet, hvorfor? Hvor dem der kender Rayong, blot konstaterer gudskelov. Jeg er personligt delt i dette spørgsmål. Mit hjerte går klart ind for det eksisterende Rayog, mens min investeringsforstand, håber på en konstant udvikling, da potentialet uden tvivl er langt større end et sted som f.eks Hua Hin. Rayong har blandt andet 174 km perfekt sandstrand, og som nabo er der masser af paradislignende øer. Læg dertil at leveomkostningerne er næsten 1/4 af Phuket og 1/3 af Hua Hin. Prikken over i’et for de jævnligt besøgende er, at man slipper 100% for gadelarmen, og som en besøgende sagde, “det er larmende stillede”. Til stilheden kan man tilføje uendeligt meget af den gode ægte thaikultur, og perfekte naturomgivelser.

God gåtur langs en 12 km lang sandstrand

God gåtur langs en 10 km lang sandstrand

Leveomkostninger

Ting hænger sammen, og der er selvfølgelig en årsag til at leveomkostningerne i Rayong er 1/4 af Phuket. Rayong er et feriested for thaier, og næsten hver weekend er der fyldt op med thaier, ved strandene i Rayong. Tourismen er koncentreret, og naturligvis også blevet tilpasset til dette segments behov over tid. Det er primært den lavere middelklasse, der søger til Rayong, og det er dermed årsagen til udgiftsniveauet.

Et område man bemærker med det samme, er at personalet der taler flydende engelsk, næsten ikke er eksisterende. Personligt synes jeg det har sin egen charme. De er langt mere imødekommende, og har en langt mere åbenhed, end man er vant til. Man ser, føler og oplever det overalt i Rayong. Det kan godt være de ikke forstår alt hvad man siger, men man kan være sikker på, at de handler langt mere åbenhjertet og oprigtigt, altså dem man møder på sin vej.

Både i sproget og i kulturen, handler man per instinkt langt ud fra hvad hjertet føler, i den rigtige thai kulturen, og dette kommer man som sagt helt tæt på i Rayong. Så hvis man ønsker at se den rigtige thaikultur, gør jer selv den tjeneste, at komme ud så lokalt som muligt, og Rayong kan klart anbefales.

I thaikultur har man et begreb der hedder “vand fra hjertet”, som er oprigtig gæstfrihed. Det kunne f.eks. være, at man giver hinanden frugter eller noget drikkelse, uden at forvente noget igen. Så det er en måde at vise, at man virkelig værdsætter en service, kan man f.eks. give et par æbler eller lignende som tak. Dette vil mange gange virke langt stærkere end at give drikkepenge. Så næste gang du besøger et sted i Rayong, prøv at give noget mad, drikkelse eller frugt, og du vil blive behandlet og respekteret, på en helt anden måde.

Ægte thaikultur er også langt mere rolig og tilbagelænende, du skal ikke forvente, at møde et utal af gadesælgere, der vil sælge alt muligt, når du handler ind. De er der når du spørger, og du kan også være sikker på, at du ikke skal stå og forhandle en pris i flere minutter. I Rayong får man den rigtige pris, første gang, og det gør man også på de såkaldte Nattemarkeder. Dette er som sagt yderst usædvanligt i Thailand, hvor man alle andre steder har en såkaldt “Forangs pris”. Det kan oversættes til en udlændingepris. Det at stå og prutte om priserne, er ikke en del af thaikulturen. 100% opfundet til tourismen af udlændinge.

Forrang prisen findes også i Rayong, men kun,nogen gange de steder der er fyldt med oversøiske tourister.

Afslapning for alle pengene

Er du vant til Pattaya eller bylivet i Phuket, vil man hurtigt komme frem til den konklusion, at Rayong er midten af “absolut ingen ting”. Når man går ned på stranden, vil man ikke have svært ved at få plads, og man kan også være helt sikker på at man kan sidde der meste af dagen, uden at bliver overrandt af “strandsælgerer”. Nogen vil sige ensomt, mens de fleste der kender og elsker Rayong, vil sige at det er dejligt og befrienende. Man kan bruge stranden til at gå gode lange ture, bade, bygning af sandslotte, solbad eller spiseri. Stranden oser af afslapning og næsten af privathed. Du kan gå morgenture og aftensture helt uforstyret, og blot nyde livet, udsigten, og klimaet. Jeg tror det er teoretisk umuligt, at blive stresset i dette område, da omgivelserne og menneskerne der bor der, er afslappet på en måde, vi kun kan misunde og beundre i vesten.

Thai hilsekultur

Formelt Sawasdee

Formelt Sawasdee

Dette tip er til dem med selvtillid, og som selv mener at de er alle tiders, og selvfølgelig også for dem der ønsker at smage lidt ekstra af thaikulturen. De fleste kender til den thailandske måde at sige goddag (“sawadee”) på, hvor man samler hænderne i en spids imens man bukker en smule med hovedet. Den officielle hilsen er at holde hænderne lige uden for brystet og bukke med hovedet.

Den måde thaierne gør det over for hinanden er, at løfte hænderne helt op til hagen. Eller med andre ord, jo mere man respekterer hinaden og ser hinanden som ligeværende, jo højere op kommer hænderne. Lavest fællesnævner er som sagt den officielle hilsen, som kan ses på billedet.

Udfordringen består dermed i at prøve at hilse mere thaiagtigt næste gang, og se hvor langt hænderne kommer op gensidigt. Jeg tør godt garantere at chancen for du kan få hænderne helt op til hagen, hvis du husker udtrykket “vand fra hjertet”. Vi taler ikke om at overbetale og give usædvanlig mange drikkepenge. Det vil helt sikkert kun give en officiel hilsen. Prøv at giv en energidrik til 10 thb til gartneren, og se hvor meget han respekterer din gestus. Dette kan selvfølgelig også afprøves alle andre steder end i Rayong, blot er forskellen, at thaien ikke er lige så vant til udlængingene, og dermed helt automatisk giver en oprigtig tilbage hilsen. Det er lidt svært at få beskrevet, det skal altså opleves før det kan forståes, når man kommer så tæt på thaiere og deres kultur. Første gangs oplevelsen gør en helt varm om hjertet, og kan som sagt varmt anbefales.


Translate »