Rayong har betydning for Thailands historie

Rayongs historie

By In Rayong On January 25, 2019


Era Khmer rigets fald Rayongs begyndelse

Rayongs historie går tilbage til 1500 tallet, hvor det store rige Era Khmer ophørte. Era Khmer havde regeret siden år 802 og kan betegnes som Cambodia i dag. Før 1500 tallet var mere eller mindre hele Thailand også kaldt Ayutthaya under dette mægtige rige. Kongeriet af Ayutthaya eksisterede fra 1351 til 1767.
Siden 1238 har det Thailandske kongerige forsvaret sig og mens modstanden blev mindre fra Cambodia/Khmer voksede modstanden fra Burma. Flere gange er den daværende hovedstad Ayutthaya faldet, men året 1766, som var anden gang byen faldt, fik Rayong en større betydning i Thailands historie.

Kong Taksin

Den daværende Praya Vajiraprakan, kæmpede sig ud af byen Ayutthaya med kun 500 mand den 3 januar 1766. Selv i dag står det som et stort mysterium hvordan det lykkedes.  Han rejste mod Chantaburi, som ligger mere øst på end Rayong. I Rayong mødte han stor opbakning og opbyggede sin hær og flåde, hvor han kunne rejse tilbage til Ayutthaya. Den 15 juni angreb han Ayutthaya med ca. 5,000 soldater og i alt tog det 7 måneder at vinde. Dog skal det nævnes, at den største del af hæren fra Burma, allerede var rejst videre nord på, da en kinesisk invation var under opsejling. Dermed havde Burma ingen interesse i en permanent besættelse af Ayutthaya. Derfor lykkes det Praya Vajiraprakan relativt hurtigt at opnå selvstændighed. Han blev dermed udråbt til konge med navnet Somdet Phra Chao Taksin Maha Rat, mere kendt som Taksin.

Eftersom Ayutthaya næsten var jævnet med jorden opbyggede han en ny hovedstad i Thonburi, der er en del af Bangkok, som vi kender i dag. Han hedder også kongen af Thonburi.

Kendt mindemærket for Taksin

Man byggede et mindemærke i Rayong, der er en stor statue, som er omkring 12 meter lang og 3 meter høj. Den ligger i Wat Pa Pradu templet, som er Rayongs ældste og også en af Thailands ældste. Det specielle ved statuen er, at den ligger på sin venstre side, hvor det er normalt at ligge på sin højre side.

Wat Pa Pradu - minde for Taksin

Wat Pa Pradu - minde for Taksin
Rayongs historie

Era Khmer riget

Era Khmer riget

Kongeriet Ayutthaya

Kongeriet Ayutthaya

Thailand i dag

Thailand i dag

Translate »